Acil Sağlık Hizmetleri Haftası Nostaljik Etkinliklerle Başladı
13 Haziran 2019

Konya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen 1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası etkinliği İl Sağlık Müdürü Prof.Dr. Mehmet Koç, Hizmet Başkanları, Merkez Hastane Başhekimleri, Merkez İlçe Sağlık Müdürleri, 112 Çalışanları, ATT ve Paramedik öğrencileri ve vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Etkinlikte 1950 ve 1970 model Ambulansların yanı sıra Obez Ambulans, 4 Sedyeli Ambulans, Motorize Ekip, UMKE, Komuta Kontrol Merkezi Aracı, Seyyar Role Aracı ve Kar Paletli Ambulans, Yoğun Bakım Ambulansı olmak üzere Konya 112 Acil Yardım ekibi içinde dahil olan 13 Ambulans sergilendi.

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç yaptığı konuşmada İlimizde 112 acil sağlık hizmetleri 1998 yılında 6 istasyon ve 6 ambulans ile 2002 yılında ise 14 istasyon ve 14 ambulans ile hizmet vermekteyken günümüzde bu rakam 70 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu ile 100'ü İl Ambulans Servisi Başhekimliğine, 25'i Kamu hastanelerine ve 25'i özel sektöre ait olmak üzere toplam 150 ambulansa ulaşmıştır. Son 1 yıl içerisinde 2 yeni istasyon açılmış olup açılması planlanan 3 yeni istasyon ile birlikte istasyon sayısının 73 e ulaşacağını belirten Prof.Dr. Mehmet Koç, İl Ambulans Servisi Başhekimliğine ait 100 ambulanstan 1'inin Helikopter Ambulans, 2'si 4 sedyeli ambulans, 1'i Yoğun bakım ambulansı, 4'ü kar paletli ambulans, 2 'si motosiklet ambulans, 1'i yenidoğan ambulans, 89'unun ise kara ambulansı olarak hizmet verdiğini belirtti.

Son 1 yıl içerisinde İl Sağlık Müdürlüğü’nce ilde bulunan tüm 112 istasyonlarının fiziki şartlarında iyileştirme çalışmalarının başlatıldığını vurgulayan Prof.Dr. Koç, “Fiziki şartları uygun olmayan 28 adet 112 istasyonunun ise 2019 yatırım planı kapsamına alındığını da vurgulayan Prof.Dr. Koç, kısa zaman içerisinde söz konusu binaların yapımının tamamlanacağını ve fiziki şartları yetersiz 112 Acil Sağlık İstasyonunun kalmayacağını” söyledi.

Vakalara ulaşma süresinin düştüğünü vurgulayan Prof.Dr. Koç ekiplerimizce kentsel alandaki vakaların % 90’ ına 7-8 dk içerisinde, kırsal alandaki vakalarında %90 'ına ise 30 dk içerisinde ulaşılmaktadır. Yeni açılacak istasyonlarımız ile beraber bu oranların 2019 yılı içerisinde %95 ve üstü olması hedeflerimiz arasındadır.

112 Acil Çağrı Hattına gelen asılsız çağrılara dikkat çeken Prof.Dr. Koç,112 Acil Çağrı hattına günlük ortalama vatandaşlarımızın sağlık ihtiyacını içeren 5400 adet vaka çağrısı gelmektedir. Gelen 5400 çağrıdan ortalama 470 vakaya ise ambulans görevlendirmesi yapılmaktadır. Bu kapsamda 112 hattına gelen çağrıların bir kısmının gereksiz ve ilgisiz çağrılar olduğu vurgulayan Prof.Dr. Koç “Vatandaşlarımızdan ricamız, gerçek hastalara ulaşmayı engelleyecek olan gereksiz çağrılardan kaçınmalarıdır. Birkaç dakikaya, saniyelere ihtiyacı olan hastalara yetişmemiz engellenmesin diye vurgulayan Prof.Dr. Mehmet Koç konuşmasının sonunda 112 çalışanlarımız başta olmak üzere bütün sağlık çalışanlarımızın 1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftasını kutluyorum” dedi.